Stemregie LICHT

Begin 2019 regisseerde ik Willeke van Ammelrooy, Jochum ten Haaf, Enzo Coenen en Roos Eijmers voor de theatrale audiovoorstelling LICHT van Stichting Laudio op het Sovject Ereveld in Leusden. Annet Bremen schreef hiervoor de teksten.

Voor meer informatie, zie www.lichtopereveld.eu of lees het artikel in Trouw

Laudio - Licht C.jpg

Eindregie Vloeken in de Kerk

Eind 2018 deed ik de eindregie van de voorstelling Kniezen onder de kerstboom van Vloeken in Kerk. Een knetterende kerstnachtdienst die de feestdagen van een nieuwe kant bekijkt. Want moeten we het wel altijd leuk hebben of is af en toe kniezen onder de kerstboom ook best lekker? Een theatrale dienst met een (kerst)koor, scenes, een biecht, een zegen en een preek die je als een raket vol nieuwe inzichten de feestdagen in schiet.

Makers/performers: Alinde Hoeksma, Desirée van Haaren, Glenn Markesteijn, Jelle Zijlstra, Floor Rolf, Sarah van der Vlerk
Eindregie: Loek de Bakker
Gast(s)preker: Janneke Stegeman

De Theaterkrant:
”Een mooie combinatie van diepgang en humor, van luchtige afstand en persoonlijke verhalen.”

Lees de hele recensie hier.

47572330_1977865615594679_4284713400883216384_o.jpg

De Groene Amsterdammer over Starring #21: Dorian Gray

Marijn van der Jagt reflecteert in De Groene Amsterdammer van 24 oktober 2018 op vier nieuwe toneelbewerkingen van The Picture of Dorian Gray, waaronder Starring #21: Dorian Gray:

”In de jongerenvoorstelling Starring #21: Dorian Gray die de Toneelschuur vorig seizoen uitbracht, was de aantasting van het portret slim vereenvoudigd. Een manshoog doek van een gestileerd gezicht vormde aanvankelijk de achterwand van een klein toneeltje. Toen het schilderij aan de buitenwereld werd getoond, werd het doek weggetrokken en stond daar de Dorian-acteur met zijn rug naar de zaal en zijn gezicht naar een tribune vol leeftijdgenoten, die zijn knappe voorkomen hardop bewonderden. Later bekeek Dorian angstig het doek in zijn handen, waarbij het gezicht door de verkreukeling werd vervormd. In de regie van Loek de Bakker ging Wilde’s vertelling over jongeren die liever feesten dan nadenken, en over een jongen die door bewondering verhardt en de verdoving van drugs en snelle seks verkiest boven Sybil en Basil die hem werkelijk liefhebben.”

Lees het hele artikel hier.


Backstage Starring#21: Dorian Gray


Toneelschool Arnhem

In augustus 2017 begeleidde ik een groep acteurs van de Toneelschool Arnhem bij het maken van hun korte voorstelling Fancy Fair (Condition humaine), met teksten van Alan Ayckbourn. 

Spel: Joy Delima, Ilse Geilen, Sebastián Mrkvicka, Harun Balci, Arne Luiting 


De Tekstsmederij

Samen met schrijfster Ashley Boom ontwikkelde ik binnen het traject van De Tekstsmederij een theatertekst met als titel THE APPEARANCE OF THE UNDERSTUDY IN THE TITLE ROLE (werktitel). 

Een jonge kunstenaar krijgt de kans van zijn leven en kruipt in de rol van zijn beroemdere evenbeeld - zijn belangrijkste kunstwerk tot nu toe, of een gevaarlijk spel? De grenzen van identiteit, authenticiteit en succes worden onderzocht, met de hedendaagse kunstwereld als stralend witte achtergrond.

Op 13 oktober 2017 werd de tekst in Theater Bellevue gelezen door Sylvia Poorta, Jouman Fattal, Sebastiaan Frowijn en Wouter Zweers.

Klik hier voor meer informatie en de tekst in wording.


Recensie THE VERY TIRED GIRL (Theaterkrant)

"Mooi caleidoscopisch beeld van schijnbare volmaaktheid"

Lees hier de volledige recensie van THE VERY TIRED GIRL door Loek de Bakker en Yela de Koning


Trailer THE VERY TIRED GIRL

11 - 13 juli: Parade Den Haag
17 - 21 augustus: Parade Amsterdam

Trailer door Mink Pinster van MILLK


Schuur Atelier: This will end in tears

Toneelschuur Producties geeft in het Schuur Atelier jonge theatermakers de kans om zich in de luwte verder te ontwikkelen. Ze biedt onderdak aan jonge makers die onderzoek doen naar werkmethoden, samenwerking en repertoire. 

In de derde editie van het Schuur Atelier maakt Loek de voorstelling This will end in tears. Samen met de acteurs Keja Klaasje Kwestro en Sander Plukaard onderzoekt hij hoe grote emoties een plek kunnen krijgen in een wereld die abstracter of absurder is dan de echte wereld en toch kunnen blijven raken. In drie bombastische scènes ziet u de mens op de toppen van haar kunnen. De personages staan op de rand van instorten of van totale overgave. Hoe geef je deze emotionele momenten vorm? De Bakker en zijn acteurs vertrekken vanuit het realisme en zoeken daarna andere vormen op.  

regie: Loek de Bakker met: Keja Klaasje Kwestro, Sander Plukaard begeleiding: Chris Nietvelt

17 en 18 mei in de studio's van Toneelschuur Producties. Kaarten zijn hier te bestellen


Kester Freriks in NRC over Hedda

''De voorstelling verenigt alles in zich wat beproefd theaterrepertoire onverwoestbaar maakt: hedendaags, zonder nadrukkelijke verwijzing. Alsof deze Hedda Gabler gisteren is geschreven, en niet in 1890.''

Lees hier het artikel over o.a. Hedda in regie van Loek de Bakker.

Kester Freriks (NRC)_Hedda_RegieLoekdeBakker

Recensie Hedda (Theaterkrant)

"Loek de Bakker schetst in een mum van tijd een helder mensbeeld, dat doet hij op en een eigen manier, met gevoel voor theatraliteit en - niet in het minst - humor."

Lees hier de volledige recensie van Hedda in regie van Loek de Bakker.


Hedda (it's better to burn out than to fade away) 

ma 27 juni, Compagnietheater Amsterdam
itsfestivalamsterdam.com

© Lonneke van der Palen

© Lonneke van der Palen


Hedda op indemaak festival

do 26 t/m zat 28 mei, verschillende locaties in Maastricht

7 Regisseurs van de Toneelacademie Maastricht tonen hun afstudeervoorstelling op verschillende locaties in Maastricht.

Zie, ervaar, ontmoet en laat je inspireren.

Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken, reserveren is aanbevolen.


Festival Cement / PARK PONY -
Franz Kafka is a twink video

een kijkje achter de schermen bij festival cement
20 maart, Festival Cement